Qigong
Qigong harjoitukset kevät 2025
Aloita lauantaiaamu energisoivilla ja hoitavilla qigong liikkeillä. Ohjaan kevätkaudella 5 x qigong kurssin, joissa jokaisella kerralla on hieman eri teema. Keskitymme qigong harjoituksiin, jotka tasapainottavat meitä myös vuodenajat huomioiden. Harjoituksia on 1 krt/kk välillä tammi-toukokuu ja ne ovat aina lauantai aamupäivisin. Voit tulla mukaan vaikka tietoa qigong harjoituksista ei olisi ennestään eli ohjaan jokaisen liikkeen alusta loppuun. Seuraan myös suomen sääolosuhteita eli suunnittelen tunnit aina oman maan sääolosuhteiden mukaan (kuiva-kostea-kuuma-kylmä) lisäksi seuraan astrologisia kuunvaiheita eli missä merkissä kuu liikkuu ja kiinalaista kalenteria. Päivien kohdalla näet sen päivän neljä pilaria, joissa näkyy myös päivässä vaikuttavat elementit.
Tarkemmat päivät ja klonajat + päivän pilarit
LA 25.1 klo 10-11:30 Kiinalaisen kalenterin mukaan tämä aika on myöhäis talvea eli vahvistamme tällä tunnilla erityisesti munuaisia ja tuemme immuniteettia talven kylmänä vuodenaikana sekä keskitymme myös vatsaan (maaelementti) koska tammikuu on maaelementin kk. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan talvi on vesi elementin vuodenaika ja se on yhteydessä munuaisiin/virtsarakkoon. Näiden elinten oikeanlainen toiminta on yhteydessä meidän luustoon, selkärankaan, luuytimeen, aivoihin ja lisääntymiselimiin. Maaelementti taas on yhteydessä vatsaan ja pernaan.
LA 22.2 klo 10-11:30 Kiinalaisen kalenterin mukaan tämä aika on varhaiskevättä eli keskitymme tällä tunnilla erityisesti maksaan ja sen toimintaan. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan kevät on puuelementin vuodenaika ja se on yhteydessä maksaan/sappirakkoon. Maksan pääasiallinen toiminta on käsitellä ja suodattaa myrkkyjä kehosta ja verenkierrosta. Se tuottaa myös monia alkalisia entsyymejä, jotka ovat elintärkeitä immuniteetille ja muille kehon tärkeille toiminnoille. Tällä tunnilla teemme harjoituksia, jotka ovat erityisen hyödyllisiä tasapainon säilyttämiseksi ja hyvän terveyden ylläpitämiseksi kevään vuodenaikana.
LA 15.3 klo 10-11:30 Kiinalaisen kalenterin mukaan tämä aika on kevään keskivälissä eli keskitymme tällä tunnilla erityisesti maksaan ja sen toimintaan. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan kevät on puuelementin vuodenaika ja se on yhteydessä maksaan/sappirakkoon. Maksan pääasiallinen toiminta on käsitellä ja suodattaa myrkkyjä kehosta ja verenkierrosta. Se tuottaa myös monia alkalisia entsyymejä, jotka ovat elintärkeitä immuniteetille ja muille kehon tärkeille toiminnoille. Tällä tunnilla teemme harjoituksia, jotka ovat erityisen hyödyllisiä puhdistamaan ja vahvistamaan kehoa kevään vuodenaikana.
LA 12.4 klo 10-11:30 Kiinalaisen kalenterin mukaan tämä aika on loppukevättä eli keskitymme tällä tunnilla erityisesti maksaan (puuelementti) ja ruoansulatuksen toimintaan (maa elementti). Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan kevät on puuelementin vuodenaika ja se on yhteydessä maksaan/sappirakkoon. Huhtikuu on maaelementin kk, joten tällä tunnilla teemme tiettyjä harjoituksia myös maaelementille, joka ovat yhteydessä vatsaan ja pernaan. Tasapainotamme ja vahvistamme kehoa loppukevään vuodenaikana.
LA 10.5 klo 10-11:30 Kiinalaisen kalenterin mukaan tämä aika on varhaiskesää eli keskitymme tällä tunnilla sydämeen (tulielementti). Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan kesä on tulielementin vuodenaika ja se on yhteydessä sydämeen/ohutsuoleen (myös sydänpussi ja kolmoislämmittäjä). Tasapainotamme ja vahvistamme kehoa alkukesän vuodenaikana.
Paikka: Yllä olevassa rakennuksessa eli Etelä-Pohjanmaan Steinerkoululla, Vuorenmaanrinne 33, Seinäjoki.
Hinta: 69€ (sisältää kaikki 5 krt). Yksittäinen tunti on 15€/kpl. Hinnat sisältävät alv.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla osallistuminen suoraan verkkokaupassa (maksutapoina kaupassa on pankkipainikkeet ja luottokortti). Koko kurssin (5 krt) lisäksi on vaihtoehtoina kertamaksu tietylle yksittäiselle tunnille tai omavalintainen 4 x, 3 x tai 2 x painikkeet, jossa voi valita päivät kun tulet mukaan. Näissä tapauksissa ilmoita mulle minä päivinä tulet, jotta osaan varata sinulle paikan! Tilaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Maksettu osallistumismaksu on voimassa kevätkauden 2025 tunneilla.
Mietityttääkö joku asia kurssiin liittyen? Lisätiedot ja kysymykset: kati.torkko@gmail.com
Qigongin hyödyt terveyteen ja hyvinvointiin
- alentaa verenpainetta
- lievittää ahdistusta ja masennusta
- auttaa unettomuuteen
- helpottaa kroonisia kipuja
- vahvistaa immuniteettia
- positiivisia vaikutuksia luustoon
- positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonien terveyteen
- parantavaa tasapainoa
- puhdistaa kehoa
- antaa uutta elinvoimaa ja energiaa
Minä: Taiji & Qigong harjoitteluni alkoivat jo 30 vuotta sitten ja minulla on ollut useita opettajia. Vuosien varrella olen harjoitellut erilaisia taijityylejä ja sarjoja. Vaikka lähivuosien aikana olen keskittynyt enemmän joogaan ja sen opettamiseen, niin qigong harjoitukset ovat kulkeneet rinnalla ja palaan niihin aina uudelleen ja uudelleen niiden loistavien terveysvaikutusten takia.
Mietityttääkö joku asia kurssiin liittyen? Lisätiedot ja kysymykset: kati.torkko@gmail.com
Mitä qigong on?
Siinä käytetään hengitystekniikkaa, lempeitä liikkeitä ja meditaatiota puhdistamaan, vahvistamaan ja voimistamaan elämän energiaa (qi/chi). Qigongin harjoittaminen parantaa terveyttä, lisää elinvoimaa ja tuo rauhallisen mielen. Termi "qigong" on yhdistelmä kahdesta sanasta: "qi", joka tarkoittaa "hienovaraista hengitystä" tai "elinvoimaa" ja "gong", joka tarkoittaa "säännöllisen harjoittelun kautta kehitettyä taitoa."
Mistä se on peräisin?
Qigong on juurtunut syvään kiinalaiseen lääketieteeseen sekä kamppailulajeihin (wushu). Useimmat qigongin muodot ovat peräisin taolaisuudesta ja ne keskittyivät henkilökohtaisen terveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen. Myöhemmin qigongista syntynyt Taiji (taijiquan) on hieman erilainen perimältään; Taiji syntyi kamppailulajina, mutta nykyään siinäkin keskitytään enemmän terveyteen ja kuntoutukseen. Nykyään ihmiset ympäri maailmaa tekevät qigongia ja taijin suuntauksia saadakseen hyötyä terveyteen ja hyvinvointiin.