Sowa Rigpa

Sowa Rigpa tarkoittaa tiibetiläistä lääketiedettä tai Himalajan lääketiedettä, Sowa Rigpa on perinteisen tiibetiläisen lääketieteen nimi (aivan kuin Ayurveda on intialaisen lääketieteen nimi). Sowa Rigpa on yksi kolmesta Aasian suuresta lääketieteestä ja se on hyvin vanha parantamisen tiede. Se on säilyttänyt aitoutensa tähän päivään perimyslinjan perinteiden kautta.

Sowa Rigpassa on kaksi päämäärää => sillä ennaltaehkäistään sairauksia sekä hoidetaan niitä. Ennaltaehkäisy on tärkeällä sijalla, mutta jos häiriötila (sairaus) on tapahtunut, on aika alkaa parantamaan sitä. Hoitomenetelmät jaotellaan yleensä neljään pääkategoriaan: ruokavalio, elintavat, lääkkeet ja kehoterapiat. Joissakin lääketieteen teoksissa parantaminen mantroilla mainitaan viidenneksi hoitokeinoksi. Mantraparantamista voidaan käyttää yksinään tai sitä voidaan yhdistää mihin tahansa neljään yllä mainittuun hoitoon, jotta niiden vaikutukset tehostuisivat.

Sowa Rigpaa voi opiskella Suomessa mm. Sorig Khang Finlandin järjestämillä kursseilla. Kursseja, koulutusta ja retriittejä on järjestetty Seinäjoella, Jyväskylässä, Ähtärissä sekä Helsingissä. Sorig Khang Finland toimii kansainvälisen Sorig Khang Internationalin (SKI) alaisuudessa. SKI:n pyrkimys on ylläpitää perinteistä tiibetiläistä lääketiedettä nykymaailmassa ja sen toimintaa on jo monessa eri maassa. Se pyrkii tarjoamaan mahdollisimman korkeatasoista opetusta sekä jakamaan päivitettyä tietoa siitä, kuinka tiibetiläistä perinteistä lääketiedettä harjoitetaan tänä päivänä.